Uppladdning!

Hur laddar jag upp inför ett lopp?

Det är nu lördag och dagen innan tävlingen ”två sjöar runt” där jag ska springa den längsta sträckan vilket är 16,7km. Träningsveckan blev ju inte riktigt som tänkt pga av någon form av överansträngning eller liknande på framsida lår (jag bara spekulerar, jag har inte kollat upp det). Onsdag och torsdags passen fick då istället bli cykel vilket var skonsammare för benen. Kanske är detta bara positivt för uppladdningen? Benen borde ju vara rejält utvilade men ändå inte sega pga cykeln liksom. Bara känningen i låret är borta så!

Vad jag har märkt så verkar de flesta löparna som springer på en någorlunda hög nivå alltid träna ett pass även dagen innan tävling. Det är såklart då lugna pass och de verkar ses som fördelaktigt då man liksom känner att man att man har fart i benen och förbereder kroppen för vad som komma skall. Själv har jag inte särskilt bra erfarenheter av att träna dagen innan. Hässelbyloppet 2017 är fortfarande det enda loppet där jag varit riktigt jäkla besviken efteråt. Då hade jag sprungit 3 lugna km dagen innan. De passet kan ju knappast ha gjort mig särskilt sliten men jag har ändå en dålig känsla av att träna dagen innan tävling. Med det sagt betyder det inte att jag är någon som måste vila flera dagar innan lopp. Under veckan tränar jag helt som vanligt i princip bara att jag vilar just dagen innan tävlingen.

Gällande kosten har jag lite blandade erfarenheter. Kost är för övrigt något jag är väldigt intresserad av så det kommer ni få läsa mycket om i framtiden skulle jag tro! Jag har provat att ladda på rejält med mackor, pasta, gröt och det mesta i kolhydratsväg. Jag har också provat att äta helt som vanligt vilket kan vara ganska kolhydratssnålt emellanåt. Jag ligger verkligen inte på 0 i kolhydrater men nog skulle jag kunna ligga runt en liberal lchf variant vissa dagar i veckan.

Slutsatsen jag har kunnat dra är att jag verkligen inte behöver ladda upp med stora skålar gröt bara för att det är lopp men däremot är lite kolhydrater ändå fördelaktigt. Jag har provat att äta i princip 0 kolhydrater inför hårda intervallpass och de har fungerat okej men lite seg har jag ändå kännt mig. Som många redan varit inne på så ska man nog helt enkelt äta ungefär som vanligt dagen innan tävling och inte tänka efter så mycket. Nu snackar vi ju alltså relativt korta lopp (typ 3000m-halvmarathon). När jag däremot i sommar springer Stockholm Marathon så blir de väl säkert att bada i gröt (skämt åsido) men det tar vi då! Hörs!

//Lukas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.