Om mig

Jag heter Lukas Segersten. Jag är född, uppvuxen och bor en liten bit utanför Enköping och är född 2000. På fritiden gillar jag springa, umgås med vänner och familj, äta god mat och även spela innebandy och fotboll. Just nu är det dock bara löpningen jag är särskilt aktiv med av idrotterna.

Jag tävlar för Enköpings AIF inom löpningen. Jag har spelat fotboll sen jag var ungefär 6 år och innebandy sen jag var 10. Innebandyn var länge min stora passion och jag hade ambitioner att nå toppen inom innebandyn. Löpningen kom egentligen inte in i mitt liv förrän runt 2015 då jag började gå ut och springa nästan varje dag under sommaruppehållet från de andra idrotterna och jag hade en runda på 3,5km som jag sprang och mätte min tid och blev väldigt motiverad när jag märkte min snabba förbättring. Jag var senare några månader efter med i ”Hummelstaloppet” som var ett väldigt litet lopp i närheten. Då kom jag 2a och insåg att jag nog hade lite talang för löpning.

Jag började efter det springa mer, delta i lopp och även träna en del med löpargruppen i Enköpings AIF som var ett gäng vuxna motionärer som min pappa sprang med. Det var dock inte förrän runt oktober 2017 som jag började satsa på löpningen på riktigt då min lärare och numera även tränare Daniel Allard fick mig att komma till Eskilstuna och träna. Jag märkte då att löpningen var något för mig och att framförallt längre lopp som halv och helmarathon verkade passa mig. Jag är också sugen på att testa något ultralopp i framtiden för att se hur bra jag skulle hävda mig där.

Jag har sedan dess satsat stenhårt på löpningen och springer gärna minst 10 mil varje vecka när det är möjligt och vill nå den absoluta eliten inom några år. De stora målet just nu är att kvala in till SM 2019 på marathon. På lång sikt vill jag sen helt enkelt fortsätta utvecklas för att ta SM medaljer i långdistans och ultra och så småningom också representera landslaget.

Hur tränar jag? 

Hur hårt och hur mycket jag tränar beror lite på när på säsongen det är. Under första halvan av 2018 snittade strax under 9 mil i veckan. Jag låg generellt sett på mycket mer än så men en skadeperiod i maj drog ner snittet. Min träningsfilosofi består till största delen av lugna distanspass som gärna får gå i lugn och bekväm fart. Utöver det så springer jag normalt 2-3 intervallpass som oftast innebär långa intervaller med kort vila. På helgen blir det långpass som oftast går i lugn fart med undantag inför en mara då det kan hända att jag lägger in en fartökning.

Just att hålla de lugna passen lugna och inte springa för många hårda pass är något jag vill bli ännu bättre på. Under vintern tänker jag satsa på att verkligen bygga upp kroppen med hög mängd i lugn fart. Då är tanken att jag också ska lägga in mycket styrketräning för att bygga upp musklerna inför 2019. Styrketräning och alternativträning är också saker som brukar ingå i min träning. Jag lägger gärna in ett pass på cykel eller crosstrainer och jag skulle helst göra det oftare. Styrketräningen blir oftast för bålen efter ett löppass men nu till vintern skulle jag vilja få till fler hårda benpass för att verkligen stärka upp benen.

Skrivet 2018