Stockholm Halvmarathon!

Halvmaran i Stockholm blev min bästa tävling hittills i karriären! Nu jobbar vi vidare mot Eindhoven!

Stockholm Halvmarathon är ett lopp jag inte sprungit tidigare som jag varit riktigt sugen på att köra. Jag gillar verkligen stora lopp med grymt publikstöd längs banan! Även om smålopp också har sin charm såklart.

Träningen veckan inför loppet gick riktigt bra! På måndagen blev det 20km lugn distans och på tisdagen blev det ett riktigt hårt intervallpass. Närmare bestämt 10 varv i Rocklundaspåret på ca 1650m med 1.30 vila. Jag har aldrig sprungit så många intervaller tidigare och trots det snittade jag en högre fart än vanligt på den rundan! Passet landade dessutom på 30km totalt med upp och nerjogg. Efter tisdagens pass så blev det bara korta lugna pass fram till lördagen för att ändå försöka ha någorlunda pigga ben på loppet.

På tävlingsdagen så tog jag och mamma tåget till Stockholm på morgonen för att hämta ut nummerlappar, checka in på hotellet och strosa runt lite i Stockholm. Efter att vi hade käkat lunch och bytt om var det dags att ta sig till start.

 <-Pastaladdningen!

Precis som vid midnattsloppet så hade jag tillgång till ”elittältet” vilket kändes lite ovant. Antar att man får lov att vänja sig 😉 Där kunde man värma upp och blev guidad till starten av Szalkai.

Jag kände hur adrenalinet sprutade och starten gick. Jag kom iväg i en ganska bra fart. Relativt snabbt kom man ner i en tunnel och där började ju GPSen strula så jag vet inte riktigt hur fort det gick. Vid första km-skylten visade min klocka 3.08 men skylten måste ha suttit för tidigt för så fort kan det verkligen inte ha gått. När man sen kom  ut ifrån tunneln började jag få koll på vilken fart jag höll och det kändes kontrollerat. 

Jag passerade första 5 på 18.05 vilket var inom tidsramen så det kändes bra. Andra femman gick sen lite långsammare och jag passerade 10 på 36.24. Ändå var tanken att jag skulle passera milen mellan 36-36.30 så jag låg fortfarande enligt planen. Det började ungefär här kännas lite konstigt på insida knä vilket jag hade varit orolig för inför då jag hade känt av det lite på passen dagarna innan. Det var dock inget som gjorde att jag sprang långsammare men mentalt vart det lite jobbigt då jag var rädd för att det skulle bli värre.

Det blev det dock inte. Snarare släppte det lite när jag närmade mig 15km. Jag hade då ökat tempot lite igen och passerade den tredje femman på 18.14. Jag fick också höra att vi som låg i klunga tampades om topp 30 vilket gjorde mig ännu mer motiverad. Topp 30 skulle ju nämligen få pris hade jag läst.

Sista 6 var sen min snabbaste del av loppet. Ju närmare jag kom mål desto mer insåg jag att jag närmade mig ett rejält personbästa och fortfarande var rätt pigg! Vid 15km låg jag på plats 30 och jag fortsatte att plocka placeringar. Vid typ 19km kom en nedförsbacke och jag höll iprincip i den farten jag fick där hela vägen in i mål. Sista 1,1km höll jag en fart på 3.15 och sista 100 höll jag tydligen 2.46 enligt min klocka.. Jag insåg på målrakan att jag skulle komma under 1.16 vilket hade varit min drömgräns för dagen. Så glad och samtidigt så trött har jag kanske inte varit förut vilket ni kan se på bilden här under.

Jag kom i mål på tiden 1.15.57 vilket är personbästa med 2 minuter och 53 sekunder. Jag kom också på en 21a plats! Detta är utan tvekan min bästa prestation hittills inom löpningen och nu känns det som att jag äntligen får betalt för den hårda träningen jag lagt ner! Nu märker man också hur stor utveckling jag ändå haft under året. På Göteborgsvarvet 2017 sprang jag på 1.26.07 så jag har alltså förbättrat mig med över 10 minuter på typ 16 månader.

Efter loppet väntade jag in mamma, min moster och hennes man som också sprang på riktigt bra allihopa! Sen så gick vi ut och käkade och hade det trevligt. Dagen efter shoppade jag och mamma lite i Stockholm innan vi tog tåget hem. En grym helg alltså!

Nu blir det lugn träning några dagar och förmodligen kolla upp det med knät. Det blev inte sämre efter loppet men nu såhär några dagar efter har det inte blivit bättre heller trots lugn träning. Sen hoppas jag kunna träna på hårt i lite mer än en vecka innan det är dags att trappa ner inför Eindhoven Marathon i mitten av Oktober. Det ska bli riktigt kul! Om allt går enligt plan borde jag kunna komma under 2.39 och få springa SM på Stockholm Marathon nästa år! Mer om det senare, hörs!

//Lukas

3 reaktioner till “Stockholm Halvmarathon!”

  1. Stort grattis! Känner mig hedrad som har fått springa tillsammans med dig! Stort lycka till i fin satsning på SM! Det kommer gå hur bra som helst! Bra skrivet med🙂

  2. Trevlig läsning! Du är ung Lukas och håller redan så hög nivå, med en klok progression i träningen som håller dig skadefri kan du uppnå vad du vill, det ska bli spännande att följa med på din löparresa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.