Dags att uppdatera läget!

Halloj! Det var ju ett tag sen jag skrev här på bloggen. Jag har däremot uppdaterat en del på youtubekanalen “Energilöparna” istället där ni har kunnat se desto mer av min löpning. Jag ser verkligen inte bloggen som nedlagd men uppdateringarna kommer nog att komma mer sällan. Nu tänkte jag iallafall uppdatera lite kring läget gällande min löpning. 

Träningen under vintern har bestått av en (för mig) låg träningsmängd men hög intensitet på många pass. Ca 30-50km i veckan + lite styrka och alternativträning. Vill ni se mer exakt så kolla in: https://jogg.se/Traning/TdBok.aspx?anvid=310591&ar=2020&manad=3 Detta har varit för att få lite variation i träningen, för att bli lite bättre på kortare distanser men också för att se ifall denna typ av träning skulle hjälpa mot de skadekänningar jag har haft. Min snabbhet känner jag verkligen har utvecklats under denna period och jag har gjort 2.49 på 1000m vilket är nytt personbästa. 

Jag skulle även ha velat slagit mitt personbästa på 3000m men fick aldrig till det bättre än 9.41. Mitt pers ligger på 9.31 så dit hade jag en bit kvar. Detta kan såklart bero på att uthålligheten brustit pga den minskade träningsmängden men jag tror framförallt att jag har haft en bristande dagsform på just dessa tävlingar. Vad gäller skadekänningarna så har det blivit något bättre men jag känner ändå av det litegrann till och från. Det är framförallt vid höft och ljumske jag haft problem men även lite vid knäna. 

Nu är iallafall tanken att dra ner på intensiteten och hålla ansträningen vid tröskel ungefär. Jag vill även sakta men säkert trappa upp träningsmängden. Jag har kört tröskelpass kontinuerligt några veckor nu och jag tror att kombinationen av den snabba träning jag gjorde i vintras med mer fokus på uthållighet nu kommer att göra susen. Det har jag redan fått känna av då jag förra helgen slog personbästa på 10km på “SpringSnyggtLoppet” med tiden 34.23. Att göra den tiden efter att aldrig sprungit mer än 58km en enda vecka iår känns helt otroligt. Det känns som det finns en hel del att hämta ifall jag kan jobba upp mängden nu! 

Utöver ökad mängd och minskad intensitet så ska jag också vara noga med att få in styrka och rörlighet regelbundet. Jag har genom ett samarbete med Magasinet i Enköping fått möjlighet att träna på deras gym vilket jag är väldigt tacksam över. Jag har även fått hjälp med träningsupplägg för styrketräningen. Nu gäller det även att inte stressa fram något utan låta kroppen avgöra längd och intensitet på passen. Det kommer ju ändå inte finnas så många tävlingar att springa i dessa coronatider så därför blir kontinuiteten i träningen det viktigaste. 

Jag har för övrigt bestämt att oavsett inställda tävlingar eller ej så blir inget maraton 2020. Detta eftersom att maratonträningen verkar slita en del på mig och då jag har haft så mycket skador så tänker jag fokusera på 10-21km under 2020. Långsiktigt är det dock såklart fortfarande på maraton jag har mina stora ambitioner och även ännu längre distanser. Det får dock vänta ett tag. Iår blir prioriteten att bygga lite “överfart” och såklart en stark och uthållig kropp! 

Den senast nämnda tävlingen “SpringSnyggtLoppet” finns även dokumenterad på våran youtubekanal som ni gärna får kolla in. Där kan man följa med innan, under och efter loppet och se hur vi laddar upp inför osv. Där finns även mycket annat roligt innehåll. Framförallt utmaningar gällande löpning och mat men även vanliga vardagliga videos. Glöm även inte att prenumerera på kanalen om ni vill se mera löprelaterat innehåll där. Jag lägger en länk här under. Ses där! 

//Lukas 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.