Upp och ner

Ja det beskriver läget för tillfället ganska bra. Vissa dagar känns träningen bra. Andra dagar känns kroppen sämre och de krämpor jag har haft gör sig påminda. I det stora hela går fortfarande träningen åt rätt håll och det är bara att hoppas att det fortsätter så.

Senast jag bloggade hade jag gjort en träningsvecka på 80km och 10h träning. Något jag var mycket nöjd med. Veckan därpå åkte jag däremot på en förkylning och träningen blev väldigt begränsad. Eftersom den veckan blev så dålig så blev det istället lite mer träning under sportlovet som var tänkt att bli en lugnare träningsvecka. Visserligen “bara” 67km löpning men även 20km längdskidor och ett par styrkepass.

Veckan därpå var tanken att trappa upp löpningen igen. Jag var också hos en naprapat i Västerås och pratade om mitt knä och även foten som jag haft lite problem med. Foten har inte riktigt stört mig på samma sätt men det är något något jag skulle vilja på uppkollat. Jag ska iallafall få en tid för magnetröntgen för både knä och fot så vi får hoppas att jag får några svar efter det. Veckan I slutet av februari och början av mars blev iallafall min bästa I år. Mängden landade på 88km och 10h träning inklusive 6×1000 i Västerås och ett långpass på 27km. Intervallpasset var på onsdagen och jag snittade 3.35 på intervallerna. Ingen fart att hurra för sätt till pass jag gjort tidigare men känslan var riktigt bra och farten kändes väldigt behaglig och kontrollerad.

Jag fick också till två riktigt bra styrkepass. Jag har börjat få hjälp med styrketräningen av Jenny på Magasinet Enköping. Det känns riktigt kul och det känns verkligen som att det kommer att ge resultat. Jag har fått prova på en hel del nya övningar med bland annat marklyft som jag aldrig gjort tidigare. I slutet av veckan började det tyvärr kännas konstigt i knät. Känslan var inte riktigt på samma sätt som det gjort ont tidigare men något kändes konstigt och lite ömt. Efter några pass med samma känsla valde jag därför att ta några dagars löpvila veckan därpå.

Jag vet inte riktigt vad det berodde på att det onda typ “kom tillbaka”. Jag antar att det var samma iallafall för det känns ju osannolikt att jag skulle dragit på mig något helt nytt även om känslan var lite annorlunda. Man kan såklart tro att det var på grund av intervallerna men jag kände inget just då varken under passet eller efteråt. Jag tror väl snarare att det var en kombo att jag kört ovanligt hård styrketräning och mer löpning än vad kroppen varit van vid de senaste veckorna. Därför har jag bestämt att jag nu ska försöka ha enskilda styrkedagar där jag endast kört styrketräning och bara springer ca 2-5km som uppvärmning.

V.10 bestod iallafall mest av bålstyrka, rörlighet, lätt benstyrka och endast 20km löpning. Tråkigt såklart att få backa i träningen men efter det kändes det iallafall bättre och förra veckan kom jag igång igen. Jag tog det dock lugnt med intervaller och långpassen. Det blev iallafall 61km löpning och lite styrka. Nu hoppas jag kunna fortsätta att hålla i kontinuiteten och att jag får kallelsen till magnetröntgen snart så jag vet vad det är för skavanker jag bär på. Nu är det börjar snön iallafall försvinna och det blir enklare att springa i skogen. Det gjorde jag imorse och det känns betydligt bättre för både knä och fot så det blir definitivt mer traillöpning framöver! Hörs!

//Lukas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.