Igång med maratonträning!

Efter att tränat upp farten under i 6 veckor är det dags att fokusera fullt på maraton! Så hur har träningen gått och hur är det med knät? 

I förra inlägget skrev jag om att jag hade varit hos Idrottsskadecentrum i Uppsala och fått lite nålar i knät för att bli av med vätska. Det känns verkligen som att det har hjälpt! Det högra knät där jag haft problem blev successivt bättre och bättre. En sak som dock störde mig var att jag började känna lite i vänster knä istället. Det var dock ingen Bakercysta i det knät utan förmodligen bara lite irriterat pga kompensation. Efter att ha varit där 3 gånger känns nu knäna bättre än på väldigt länge! 

Detta betyder inte att kroppen känns helt hundra eller att jag springer runt på distanspassen och njuter. Tyvärr inte. Skavanker finns fortfarande här och där men i det stora hela går allt fortfarande åt rätt håll och jag försöker att hela tiden tänka positivt och lyssna på kroppen. Så hur har träningen gått sen sist? Hur är formen?

Den 15e juni blev det en träningstävling på 10 000m. Detta var 6 dagar efter första behandlingen för knät. Tanken med denna träning var att testa gå ut ovanligt hårt i runt 3.20fart och se hur länge det höll. Det höll inte hela vägen men blev ändå en bra genomkörare där jag hade 17.01 efter första 5 (5sek från 5k pers) och sluttiden landade på 34.59 efter att ha tröttnat rejält sista halvan. Detta var endast 8 sekunder från mitt personbästa på milen och perset borde alltså kunna hänga farligt med en mer jämn fart under loppet. 

Träningstävlingen på bana.

Efter detta tränade jag på med en okej mängd och intervallpass med fokus på hög fart och lite längre vila. Träningen rullade på hyfsat och trots att jag kände av både knäna lite till och från så blev det aldrig några inställda pass med undantag för 3 dagars förkylning. Som avslutning på denna träningsperiod hade jag en liten träningsperiod med två st tävlingar på 1500m, en på 800m och kvartsmaran på Kk-joggen i Katrineholm. 

Det blev lyckat och det var debut på dessa distanser. Första loppet på 1500m gick på 4.35 och jag lyckades sen förbättra mig fem sekunder ner till 4.30 på nästa. 800m sprang jag på 2.13.27 vilket var helt okej även om jag nog borde kunna förbättra den tiden också med lite mer erfarenhet. Det var iallafall kul att pröva dessa distanser men det kommer inte bli någon satsning på medeldistans kan jag lova. Bristen på snabba muskelfibrer känns ganska stor. Däremot kan det nog bli mer fokus på fart i vinter igen efter maran. 

Kvartsmaran i Katrineholm gick bra även den. Jag satsade på att försöka ligga under 3.30fart hela vägen vilket inte riktigt höll. Jag gick i mål på tiden 37.08 och passerade milen på 35.14. Snittet blev 3.31 och tiden är ändå nästan en minut bättre än förra året så jag är ändå nöjd eftersom att resultaten fortsätter gå i rätt riktning. Något som dock är surt var att jag slutade på en 9e plats och topp 8 fick prispengar.. Men sånt är livet! 

Nu blir det iallafall fullt fokus på maraton i träningen. Det innebär alltså längre intervaller med kort vila, längre långpass och mer mängd. Jag ska nu vara noga med att lyssna på kroppen och inte trappa upp mängden för fort. Jag ska inte heller stirra mig blind på mängden löpning och inte vara rädd för att byta ut ett löppass ibland mot alternativträning som cykel eller crosstrainer. 

Jag har efter Kk-joggen också hunnit med lite fler tävlingar. Midnattsloppet på 35.34 och Blodomloppet Västerås på 35.03. Båda känns som hyfsade resultat även om det inte är några topprestationer då det känns som jag har lite mer att ge. Årets bottennapp kom däremot på Sommarspelen 5000m som blev en DNF efter 3800m. Jag kände mig seg och sliten både fysiskt och mentalt och kände helt enkelt att det tillslut inte gick mer efter några varvs plåga.. Jaja bara att gå vidare! 

Midnattsloppet 2019

Löpmängden har jag fått upp en del med tre veckor hittills på 10+ mil med en hel del alternativträning utöver det. Jag märker hur formen verkligen känns uppåtgående när jag ökar mängden distans. Pulsen på de lugna distanspassen är betydligt lägre än för några månader sen! Kroppen känns för tillfället ändå okej. Det finns lite små känningar här och var men så länge jag fortsätter vara lyhörd, lyssna på kroppen och inte är rädd för att justera något i min planering ska dessa inte vara någon fara. 

Igår 7/9 så fick jag till ett riktigt bra nyckelpass inför maran. Jag sprang loppet ABB Västerås Halvmara med lite extra lång uppvärmning och nerjogg och fick ihop 35km totalt. Loppet kändes bra och tiden landade på 1.23.30 på en kuperad bana i terrängspår. Septembers första 7 dagar blev 152km så jag har verkligen börjat få upp mängden i benen nu! Nu närmast är det halvmaran i Köpenhamn som står på agendan om 1 vecka. Efter det är det ytterligare en månad till Eindhoven Marathon. Jag hoppas att jag kan hålla i kontinuiteten fram till Eindhoven för då tror jag att det kan gå riktigt bra där. Det var allt för denna gång, hörs! 

//Lukas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.